Engels Duits

                        Schoneluchtinhuis.nl
Luchtfilters

AERIS Luchtzuivering past verschillende soorten luchtfilters toe. De keuze wordt meestal bepaald door het toepassingsgebied. Gaat het de klant allen om fijnstof of bijvoorbeeld ook om geuroverlast door houtrook. In beide gevallen zijn specifieke filters noodzakelijk. Ook een combinatie is mogelijk.

Alleen HEPA filters beschermen effectief tegen fijnstof!


HEPA Filters
HEPA is een afkorting van High Efficiency Particulate Air en is van toepassing op een specifiek type luchtfilter welke tot 99,999995% van alle stofdeeltjes groter dan 0,3 micrometer (µm) tegenhoudt, afhankelijk van het specifieke filtertype. De E10 en H13 filters de AERIS toepast hebben een rendement tot  99,99% bij deeltjes met een grootte van 0,2 – 0,3 µm.

De eerste modellen van het HEPA filter zijn ontworpen in 1940 voor het Manhattan Project (eerste kernbommen) om het verspreiden van radioactieve verontreinigingen via de lucht te voorkomen. Nu hopen we dat het nooit meer zo ver komt, maar een nucleaire ramp zoals die nabij Chernobyl en de recente ramp in Fukushima is wel degelijk denkbaar. Na Chernobyl mocht vee in Nederland niet grazen en werden oogsten afgekeurd en vernietigd.
Fijne gedachte dat bij een volgende ramp u en uw kinderen achter een HEPA filter slapen. Behalve nucleaire stofdeeltjes houden HEPA Filters ook deeltjes en organismen tegen die groter zijn dan 0,1µm. Denk aan:

  • Fijnstof (PM10, PM2,5 groter dan 0,3µm);
  • Bacterien
  • Virussen (omdat die zich verplaatsen op een veel grotere gastheer sommige virussen  zijn op zich te klein)
  • Asbestvezels
  • Roetdeeltjes uit uitlaatgassen (groter dan 0,1µm)
Deeltjes kleiner dan 0,3µm worden ook uit de lucht gefilterd, echter met een lager filterrendement.
Dergelijke HEPA filters konden tot nog toe alleen in professionele luchtbehandelingsinstallaties worden toegepast. AERIS Luchtzuivering maakt de toepassing er van veel eenvoudiger.

Actieve kool fiters

Actieve kool is een speciaal behandelde koolstof die door adsorptie de eigenschap heeft allerlei stoffen aan zich te kunnen binden. Desgewenst passen wij dit toe om behalve schadelijke stoffen ook schadelijke gassen af te vangen. Ook geurtjes van bijvoorbeeld houtrook worden op deze manier afgevangen.